Výroba domácich cestovín je jednoduchá, zaberie vám iba pár minút, no a v neposlednom rade tie domáce sa s kupovanými nedajú ani len porovnať. Ak patríte k tým, ktorí sa neboja experimentovať, klasické domáce cestoviny si môžete pripraviť aj na niekoľko netradičných spôsobov. Tu je päť z nich.

těstoviny
 
Kvalitné suroviny sú základom
 
Základný recept na domáce cestoviny je veľmi jednoduchý. Potrebujete vajíčka, múku, soľ a trošku vody. Ak chcete dosiahnuť naozaj geniálny výsledok, používajte domáce vajíčka a semolínovú múku. Je vyrábaná z tvrdej pšenice a je určená vyslovene na výrobu cestovín.
 
Nebojte sa koreniť
 
Korenie síce nepatrí do základného receptu na cestoviny, nemôžete ním však nič pokaziť. Štipka čierneho korenia, dokáže chuť cestovín neskutočne zvýrazniť. Nebojte sa experimentovať ani v tomto smere. Pokojne siahnite napríklad po kurkume, ktorá cestovinám navyše dodá neopakovateľnú farbu. Veľmi chutná je aj rasca, drvené semená koriandra, chilli, červená paprika, alebo muškátový orech. S muškátovým orieškom to však nepreháňajte. Stačí naozaj iba štipka. Vo veľkých množstvách je navyše jedovatý.
 
Nešetrite s bylinkami
 
Čerstvé bylinky v cestovinách, tak to je niečo! Nakrájajte ich nadrobno a zapracujte priamo do cesta. Verte, že k nim nebudete potrebovať mäso, alebo omáčku, pretože chuť byliniek je v tomto prípade neskutočná. Veľmi chutná je klasická petržlenová vňať, koriander, alebo ligurček lekársky. Ak sa chystáte pripravovať cestoviny na taliansky spôsob, určite siahnite po bazalke, alebo oregane.

nudle
 
Zeleninové a farebné
 
Ak chcete svoje pokrmy ozvláštniť, a to ako po chuťovej, tak po estetickej stránke, pridajte do cesta rôzne druhy zeleniny. Napríklad hrášok vám ich sfarbí na krásnu, zelenú farbu. červená repa zas neopakovateľnú ružovú. Ak máte blízko obchod s menej tradičnými surovinami, vyskúšajte sépiové farbivo. S ním budú cestoviny čierne.